Korkovähennys – näin se toimii

Korkovähennyksestä puhuttaessa tarkoitetaan lainan koron vähentämistä verotuksessa. Joidenkin lainojen korot ovat siis verovähennyskelpoisia, jolloin ne ilmoitetaan veroilmoituksessa – tai ne on jo merkitty esitäytettyyn veroiloitukseen valmiiksi – ja näin ne saa siis vähennettyä veroina maksettavasta summasta. Korkovähennys eli korkojen verovähennys, kiinnostaa varmasti monia, joille vaikkapa asuntolainan ottaminen on ajankohtaista tai sellaista jo onkin. Pureudutaanpa siis asiaan hiukan tarkemmin.

Millaisen lainan korkoja voi vähentää verotuksessa?

Tietysti ensimmäinen asia, joka tulee korkovähennyksessä ottaa huomioon, on se, että millaisesta lainasta sitä voi saada. Korkovähennys ei nimittäin koske kaikkia lainoja. Jos olet vaikkapa ottanut 300 euron pikavipin juuri viikkoa ennen veroilmoituksen täyttämistä, et voi merkitä tuon summan aiheuttamia korkokuluja veroista vähennettäviksi – tai voit varmasti, mutta minkäänlaista hyötyä se ei sinulle tuo, sillä noita korkoja ei voi vähentää verotuksessa.

Pikavippien ja muiden pienten lainojen, vaikkapa joustoluottojen, sijaan verovähennyskelpoisia ovat asunto- tai opintolainan korot. Valtion takaama opintolaina ei ole kovin suurikorkoinen laina, mutta kyllä siitäkin pidemmän päälle tietysti korkokuluja tulee. Ja juuri nämä kyseiset korot voidaan vähentää verotuksessa. Asuntolainoissa korot ovat tietysti varsin erilaisia esimerkiksi laina-ajasta tai koron muodostumisesta riippuen. Asuntolainan korko kun voi olla esimerkiksi kiinteä tai sitten Euriboriin sidottu.

Asuntolainan korkovähennys

Otetaanpa sitten käsittelyyn asuntolainan korkovähennys. Korkovähennykseen ja sen perusteisiin löytyy hyvät ohjeet verottajalta, mutta aina on hyvä muistaa joitakin perusasioita tästäkin asiasta.

Asuntolainan korkovähennykseen ja sen tekemiseen vaikuttaa muutamakin seikka, mutta erityisesti se, millaisen asunnon lainasta on kyse. Tällä tarkoitetaan siis sitä, onko asunto henkilön tai perheen oma, vai kenties niin sanotusti sijoitusasunnoksi ostettu. Omassa käytössä olevaan asuntoon otetun lainan koroista voi vähentää osan, mutta sijoitusasunnon lainan korot ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia.

Kaikkia laskutoimituksia ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse, vaan pankki ilmoittaa asuntolainan korkotiedot suoraan verottajalle ja verotettava itse voi sitten tarkistaa nämä tiedot esitäytetyltä veroilmoitukselta. Tässä vaiheessa on tietysti hyvä mainita, että korkokulujen vähennys tapahtuu ensisijaisesti pääomatulosta eli ei palkkatulosta vaan esimerkiksi osingoista ja/tai vuokratulosta kertyvästä ansio-osasta.

Opintolaina ja muut lainat – onko korkovähennys mahdollinen?

Kuten jo alussa tulikin selville, ovat opintolainan korot verovähennyskelpoisia. Jos siis itseltä opintolainaa löytyy, on varmasti huomannutkin pienen summan esitäytetyn veroilmoituksen korkovähennyskohdassa. Opintolainalla tarkoitetaan tässä tietenkin valtion takaamaa lainaa tai ahvenanmaalaisten opiskelijoiden tapauksessa Ahvenanmaan maakunnan takaamaa lainaa. Koska opintolainat ovat sen myöntäneestä pankista riippumatta melkeinpä samanlaisia, ei korkokuluissakaan ole sen suuremmin eroja, samansuuruisten lainojen osalta siis.

Entäpä muut lainat, vaikkapa auton ostoa varten otettu laina, voiko sen korot vähentää verotuksessa? Vastaus on sama kuin alussa mainitun 300 euron pikavipin kohdalla eli ei voi. Vakituista asuntoa varten otetun remonttilainan korot tosin voi osittain vähentää, joten remonttilainasta emme voi yksiselitteisesti sanoa, ettei sitä voisi vähentää.

Näin olemme raapaisseet pintaa korkovähennysasioissa, ainakin sen osalta, mitä lainoja korkovähennyksen piiriin kuuluu. Asuntovelallisen on ainakin erittäin hyvä tutustua aiheeseen tarkemmin!

Kommentoida Korkovähennys – näin se toimii

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko jakaa muiden kanssa jotakin liittyvää Korkovähennys – näin se toimii?

(Pakollinen)
(Pakollinen)

Päävalikko